Home
Lifestyle Topics Drugs

Drugs

Drugs prikkelen je hersenen. Ze hebben daarom effect op je lichaam, gedrag, gevoel, denken en stemming. Aan het gebruik van drugs kleven risico's. Effe lezen deze pagina's dus!

Wat moet je weten?

De effecten van drugs kunnen stimulerend zijn, verdovend of bewustzijns veranderend. Effecten kunnen verschillend zijn door bijvoorbeeld de hoeveelheid die je gebruikt, maar ook door hoe je er fysiek aan toe bent of omgevingsfactoren als temperatuur. Sommige middelen, zoals bijvoorbeeld hasj en wiet, hebben meerdere effecten. 

Stimulerende middelen 

Bij stimulerende middelen krijg je het gevoel meer energie te hebben en alerter te zijn. Dat is het geval bij cocaïne en amfetamine, maar ook bij tabak en koffie. 

Verdovende middelen 

In een slaperige roes kom je met verdovende middelen. Deze middelen hebben een kalmerende en ontspannende werking. Heroïne heeft die werking, maar ook alcohol en slaapmiddelen. 

Bewustzijnsveranderend 

Wanneer je bewustzijnsveranderende middelen gebruikt ga je de wereld (heel) anders zien en beleven. Tijdelijk weliswaar. Voorbeelden hiervan zijn LSD, hasj en wiet, paddo’s en andere tripmiddelen. 

Sommige middelen hebben een gemengd effect. XTC is bijvoorbeeld oppeppend, maar verandert ook je waarneming. Hasj en wiet kunnen – afhankelijk van de hoeveelheid en situatie – behalve bewustzijnsveranderend ook versuffend werken. 

Dit vertelde Ronnie Flex over zijn wietverslaving: 

Gebruik is nooit zonder risico 

Sommige jongeren gebruiken drugs omdat ze nieuwsgierig zijn. Zij zijn alleen niet altijd op de hoogte van de gevolgen. Het gebruik van drugs is nooit zonder risico. Door de ontwikkeling die jouw hersenen nu doormaken, ben je extra kwetsbaar voor de gevolgen van drugs. Drugs belasten je longen, lever en hart en kunnen leiden tot hersenbeschadiging. Ook kan je lichaam uitgeput raken door drugsverbruik omdat je vermoeidheid, pijn en honger vaak minder snel merkt. Gebruik van cannabis vergroot bij jongeren de kans op schizofrenie.  

Drugs in het verkeer 

Cannabis, ecstasy, heroïne, cocaïne…, allemaal hebben ze gevolgen voor het rijgedrag en betekenen ze een groot gevaar in het verkeer. 

  • Cannabis leidt tot verminderde concentratie, een lagere reactiesnelheid en meer slingerbewegingen. 
  • Cocaïnegebruik leidt tot een hogere reactiesnelheid, maar dit effect weegt niet op tegen negatieve effecten zoals het nemen van meer risico’s en sneller en agressiever rijden. 
  • Als je onder invloed van een combinatie van cocaïne/amfetamine en alcohol achter het stuur stapt, loop je het meeste risico op een ernstig verkeersongeval. 

NIX

De norm bij drugs is dat je het beste voor jezelf zorgt als je helemaal niets gebruikt, of als je gebruik heel lang geleden is. 

In alle andere gevallen zul je nooit ‘goed’ scoren in de testjeleefstijl-test als je drugs gebruikt. Het maakt niet uit hoeveel, hoe vaak of welk soort drug je gebruikt.    

Wat een uitvinding!

Drugs zijn niet uitgevonden om (tijdelijk) de controle te verliezen. Even ‘los’ gaan is soms hartstikke fijn, maar de controle verliezen kan ook een risico zijn. Veel jongeren kunnen goed omgaan met die risico’s, maar soms kom je in de problemen of  je voelt je er achteraf  goed rot door. 

Stoppen? 

Als je wilt stoppen of minderen met drugs is het belangrijk om eerst te weten waarom je gebruikt. Nieuwsgierigheid? Bij een groep willen horen? Waarom ben je doorgegaan? 

Het hangt er vanaf wat je het beste kunt doen als je wilt stoppen. Het helpt als je eerst onderstaande lijstje doorloopt:  

  • Hou een paar weken bij wanneer, waar, hoeveel en waarom je gebruikt.
  • Doe een test zodat je een idee krijgt van het soort gebruiker dat je bent. 
  • Probeer zelf te stoppen of minderen.
  • Zoek hulp die bij je past. 

Zelf stoppen 

Wanneer je een lichte gebruiker bent en wanneer je nog niet lang gebruikt, kan je er voor kiezen om zelf te stoppen.  

  • Kies een dag uit in de nabije toekomst, bijvoorbeeld over een week, om te stoppen. Zet die dag in je agenda en schrijf je redenen om te stoppen op. Gooi op die dag alles weg wat met je gebruik te maken heeft. 
  • Bedenk wat er voor het gebruik van drugs in de plaats kan komen. 
  • Vermijd plekken waarop, en mensen waarmee je normaal zou gebruiken. 
  • Zoek afleiding. 
  • Zoek hulp bij iemand die je vertrouwt. 

Hulp zoeken 

Ben je een zwaardere gebruiker en gebruik je al langer? Dan is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Ga naar je huisarts, die kan je goed doorverwijzen. Wil je dat liever niet? Neem dan contact op met een gespecialiseerd instituut.

Test je kennis

Jellinek heeft testen ontwikkeld waarmee je uw kennis over alcohol of drugs kunt testen. Er zijn makkelijke en moeilijke testen. Ook zijn er testen voor gebruikers. 

Vind hulpverlener

Met de Zorgkaart Nederland vind je een instelling voor verslavingszorg bij jou in de buurt